Jocul si intriga dinamicii relatiilor care asigura existenta pe pamant

Jocul si intriga dinamicii relatiilor care asigura existenta pe pamant

La nivel existential exista un joc si o intriga a unei dinamici ce ne guverneaza viata. Vorbim despre nastere, procesul transformational, evolutie, stransa legatura si relatiile dintre populatie si intreg ecosistemul.

In trecut nu aveam acces la informatie sau aveam foarte greu. Acum avem parte de foarta multa informatie si de cele mai multe ori ne este greu sa o filtram.

Noi, cei de la sacosarul.ro, iubim natura si ne preocupa siguranta tuturor, de la mic la mare. Ca sa putem trai in echilibru cu noi si implicit cu mediul inconjurator, pentru a lua decizii urmate de actiuni, avem nevoie de informatie clara si corecta pe care sa ne putem baza.


Calatoria descoperirii existentei vietii pe pamant


Din lucrarile de specialitate stim ca viata pe pamant a aparut acum circa 3,6 miliarde de ani si tot in milioane de ani s-a dezvoltat multitudinea de organisme diverse cum ar fi: 
- microorganismele;
- plantele;
- animalele. 

In fapt, aceasta istorie a biosferei consta in evolutia si diversificarea speciilor in timp si spatiu. In consecinta, planeta a suferit transformari fizice repetate marcand relieful, mediile, climatele, continentele printr-o actiune geologica cauzata de fenomene tectonice si vulcanice, glaciatiuni s.a.m.d.

Firescul pare la el acasa, nu-i asa?

Ca sa intelegem cat mai bine mecanismul, de la radacina, putem spune ca exista anumiti factori de mediu ce influenteaza in mod esential existenta si activitatile iar printre acestia amintim: 
- caldura;
- lumina;
- umiditatea, adica vremea sau clima in toata complexitatea lor. 
Fiecare astfel de factor are un rol principal cu amprenta asupra ciclului acestei vieti. Un alt aspect important este legea de baza a biosferei si anume productia si productivitatea ei. 

Si acum, printr-un exercitiu de imaginatie, punem in practica acest lant neintrerupt al intregii existente pe planeta.

existenta pe pamant

Tu stii cum functioneaza? 😊

Ei bine, umiditatea atmosferica, practic apa in corelatie cu temperatura regleaza functiile vitale ale organismelor. La fel cum lumina are un rol principal, acela de agent energetic, adica lumina actioneaza sub forma de fotoni in procesul stiut de fotosinteza. 

In acelasi timp, lumina constituie un stimul esential care regleaza sau declanseaza diverse comportamente atat la plante cat si la animale. Tinand cont de astfel de factori, putem intelege functionalitatea lucrurilor precum ciclul de reproductie, ciclul de inflorire, migratia si alte aspecte. 
Toti acesti factori biologici au o importanta fundamentala in dezvoltarea biomasei si a ecosistemelor naturale, iar apa si temperatura au rolul hotarator.

Exista si alti factori ecologici prezenti care in exces pot deveni poluanti. Aici reamintim elementele minerale sau chimice de orice natura, bioxidul de carbon, oxigenul etc.

Ca sa existe acest lant trofic al productiei si productivitatii, aflam despre producatori si consumatori. 
Producatorii primari sunt practic vegetalele autotrofe adica plantele verzi care populeaza pamantul, si algele.

Consumatorii in schimb sunt de 3 feluri: 
👉 Consumatori primari sau producatorii secundari iar acestia sunt reprezentati de animale care se hranesc si depind de producatorii primari. Acestea sunt erbivorele care prin consumul masei vegetale produc la randul lor materie organica(crestere, reproductie).
👉 Consumatorii secundari sau producatorii tertiari sunt animalele carnivore care se hranesc si depind de alte animale vii.
👉 Consumatorii tertiari intra in categoria de specii care se hranesc cu grupa precedenta si nu numai. In aceasta ultima categorie intra si omul fiind considerat organism final in acest lant trofic.  


Umiditate -> Lumina -> Plante -> Animale -> Oameni


Aceasta configuratie ne arata relatia intre populatie si mediu. Iar aici aflam ca populatia este definita ca un ansamblu de indivizi apartinand aceleiasi specii. Deci o populatie poate fi considerata ca fiind alcatuita din paduri, animale, oameni etc. 
Toate acestea au in comun interactiunea, comunicarea, interferenta: se apropie pentru a se reproduce, pot concura pentru resursele comune, cooperarea pentru exploatarea resurselor si apararea impotriva pradatorilor. 

Asadar putem intelege prin mediu ca fiind cadrul climatic si fizico-chimic unde populatiile evolueaza, la fel si sursele de hrana. 

Relatiile care asigura existenta pe pamant


In concluzie, incercand sa elimini o bucata din acest cerc al vietii bine conturat, se intervine in functionarea fireasca a relatiilor ce asigura existenta pe pamant.  

Noi suntem fascinati de istoria si formarea vietii pe pamant iar astfel de informatii ca cele de mai sus sunt foarte importante pentru intelegerea intregului lant trofic si cum functioneaza acesta. Astfel putem avea o imagine de ansamblu a acestei miscari.

Tie cum ti se pare?

Pentru ca ne pasa, dorim sa venim in atentia ta cu informatii utile, cu articole care au rolul de a informa, educa, schimba, misca intreaga constiinta colectiva, dar mai ales pentru a actiona. 

Dupa cum stii, sau afli chiar acum, preocuparea noastra pentru mediu ne-a adus aici, sa avem in portofoliu doar produse care pe termen lung sa aiba rezultate favorabile ecosistemului nostru. Asa incat am ales sa promovam doar produse iubite de mediu si, in special, pungi biodegradabile si compostabile pentru care am avut si campania Green Delivery (1).

In articolele urmatoare vom continua povestile cu exemple de actiuni si repercusiuni in stransa legatura cu povestea de astazi!

O #zi_BIO excelenta!
Postarea urmatoare
 • client

  Noemi T. Uz Personal

  quot Comanda a ajuns si produsele sunt exact asa cum sunt prezentate (de foarte buna calitate)!
 • client

  Alexandra B. Uz Personal

  quot Am fost foarte multumita de ce am comandat, calitatea produselor a fost chiar mai buna decat ma asteptam. Mi s-a raspuns foarte prompt la email si am primit comanda intr-un timp foarte scurt. 
 • client

  Alina M. Uz Personal

  quot Produsele comandate au fost muuuult peste asteptarile mele. Super pret, super calitate!
 • client

  Dana N. Aruna Benefica

  quot Comunicarea a fost exceptionala. Deschidere. Promptitudine.
  Domnisoara cu care am vorbit la telefon ar putea da lectii de amabilitate si atitudine pro-activa :). Felicitari!


  Am gasit la voi exact produsul de care aveam nevoie.
  Va recomand mai departe cu sufletul deschis.
 • client

  Sara M. Uz Personal

  quot Imi plac foarte mult sacosele din bumbac cumparate, sunt de calitate si arata exact ca in poza din magazin. Eu pictez in timpul liber si m-am gandit sa incerc sa pictez niste sacose pentru mine si familia mea, a fost prima data cand am pictat pe textile. Experienta a fost una foarte placuta, iar gentile au iesit foarte frumos.
 • client

  Éva Aurelia G. Universal Agrartechnik

  quot Profesionalism, amabilitate, seriozitate. Multumesc! Recomand tuturor!
 • client

  Aurora R. Aurady Complex

  quot Totul a fost conform asteptarilor si informatiilor din magazin.
 • client

  Raluca J. Uz Personal

  quot Vreau sa multumesc pentru rapiditatea cu care a fost livrata comanda. Chiar nu ma asteptam sa o primesc a doua zi. Plasutele din bumbac sunt minunate, perfecte pentru a fi decorate dupa cum doresc. Imi place ca sunt bio si nu dauneaza mediului inconjurator. 
  Cu siguranta voi mai comanda de la voi cat de curand.
   

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!