"3 inimi bat simultan pentru aceeasi viata" si "Reciclarea, Biodegradarea si Compostarea salveaza Planeta", sunt doua afirmatii carora noi le dam acelasi sens.
Iata 7 aspecte pe care le afli din acest articol:
1. Ce este Reciclarea;
2. Care sunt materialele care se recicleaza limitat si care pot fi reciclate la nesfarsit;
3. Ce si cat salvam prin reciclare;
4. Cum ar putea producatorii / comerciantii sa promoveze reciclarea ambalajelor;
5. Ce este BIOdegradarea si din ce se obtin produsele biodegradabile;
6. Ce inseamna sa generezi produse BIOdegradabile;
7. Ce este si unde se face compostarea;
Poluarea mediului are un buton de deconectare
Cine nu si-a pus macar o data in viata intrebarea: "Am vazut de foarte multe ori tendinta de a fugi de responsabilitate si de a o pasa in curtea altcuiva. Asa ne absolvim de vina si ne putem concentra asupra altor aspecte din viata de zi cu zi. Insa ce poate fi mai important decat mediul in care traim, in care traiesc parintii si copiii nostri, fratii si surorile noastre?
Schimbarea incepe cu fiecare dintre noi, iar exemplele bune se propaga aducand inspiratie in toata lumea. Ca schimbarea sa se produca, avem nevoie de informatie clara. Asadar, ce inseamna Materiale Reciclabile, Biodegradabile, Compostabile?
👉 Reciclare

1. Ce este si ce face Reciclarea?
Reciclarea este procesul de conversie al materialelor folosite in ceva nou. Astfel pastram aceste produse departe de depozitele de deseuri, fara a aglomera. Depunerea pur si simplu a deseurilor la groapa de gunoi polueaza masiv mediul si distruge sanatatea celor care locuiesc in preajma acestora.
2. Materialele care se recicleaza limitat si cele pot fi reciclate la nesfarsit
Plasticul si hartia nu pot fi reciclate de mai multe ori, in timp ce sticla, aluminiul sau metalul, sunt materiale ce pot fi reciclate la nesfarsit.
3. Ce si cat salvam prin reciclare
Prin procesul de reciclare se conserva resursele naturale ale Pamantului si ne asiguram ca mentinem un echilibru.
Prin reciclarea metalului, salvam 70% din consumul de energie.
De asemenea, fiecare tona de hartie reciclata salveaza de la taiere 17 copaci, se economisesc 26 de tone de apa, iar exemplele pot continua.
Ramanand tot in zona reciclarii, reamintim faptul ca nu doar plasticul, hartia, sticla, aluminiul se pot recicla, ci si alte obiecte:
- Reciclarea mobilei;
- Reciclarea electronicelor si electrocasnicelor;
- Reciclarea bateriilor;
- Reciclarea uleiului;
- Reciclarea textilelor etc.
Noi am gasit o solutie pentru Colectarea Selectiva pe care am ales s-o promovam, este vorba despre setul de sacose Recicly.
4. Cum ar putea producatorii / comerciantii sa promoveze reciclarea ambalajelor
Neclaritatea intervine atunci cand cumparam un produs si nu stim daca ambalajul respectiv se poate recicla sau nu.
De aceea, producatorii si comerciantii pot face un front comun pentru a veni in ajutorul clientilor, specificand pe ambalaj informatii clare despre reciclare. Atunci cand avem o informatie corecta si concreta, putem cu usurinta gestiona astfel de activitati in folosul naturii.
De aici putem trage concluzia cat de importanta este reciclarea si cum incetinim fenomenul de consumerism scapat de sub control.
👉 Biodegradare
5. Ce este BIOdegradarea si din ce se obtin produsele biodegradabile
BIOdegradare este capacitatea materialelor de a se descompune, intorcandu-se in natura.
Practic, produsele biodegradabile sunt obtinute din plante, cele mai cunoscute fiind trestia de zahar, orezul, cartoful sau porumbul. Un exemplu este linia de pungi bio.
Timpul de descompunere difera de la un produs la altul. Sunt produse ce se descompun in doar cateva luni, un exemplu fiind marul care are ca timp de descompunere 2 luni, sunt produse ce se descompun intr-un an, exemplu aici fiind pungile biodegradabile. Plasticul nefiind biodegradabil, se descompune in sute de ani.
Descompunerea se face in anumite conditii si prin microorganisme. Conditiile de descompunere tin de factori precum temperatura, oxigen, umiditate s.a.m.d. iar microorganismele sunt ciupercile, bacteriile etc.
Acest proces natural si echilibrat care asigura fluxul circular de materiale in natura protejeaza mediul inconjurator pastrandu-l curat si sanatos. Pentru asta am ales sa dezvoltam segmentul de pungi biodegradabile.